?
A nap képe
te-edu.info


Tartalom Menü :
Tartalom linkek
Összes kategória
Összes szerzõ
archív részben
Legújabb tartalom megtekintése

Kategóriák
Fotók a Föld legszebb helyeiről (34)
A természet csodái (19)
Hazajáró (22)
-- Túra videóink egy helyen (0)
ÚT keresõknek, és ÚTon lévõknek (16)
Fûben, fában orvosság (34)
Filmajánló (155)
Szerelmes földrajz (10)
Végig az Országos Kéktúrán (9)
Fõ tartalom (4)
Hangfelvételek (32)
Könyvek innen-onnan (17)
Túrabeszámoló (14)
Írások túrázásról, természetjárásról (14)
Írások az élet minden területéről (45)
Élõvilágunk (46)
Ismeretterjesztõ filmek (117)
Főtér (9)

Legújabb tartalmak
10 óra hegyek
10 óra dzsungel
A Direkt Út
A félelem fegyelme
Tudod-e, ki hogyan hal meg?

Újdonságok

Kisfilmek túráinkból
Fõ tartalom
Videó felvételek

A tíz legérintetlenebb hely a Földön
- 2014 ápr 15 kedd
szerzõ: Nerion
kategória: Fõ tartalom > A természet csodái
Hozzászólás: 0

Bár bolygónk népessége rohamosan növekszik, még mindig vannak olyan részei a világnak, ahol az ember hatása elenyésző. Ilyen az antarktiszi jégtakaró vagy Pápua Új-Guinea dzsungele, jöjjön a 10 legérintetlenebb hely!

Namíbia

Namíbia a világ egyik legritkábban lakott országa, 825 ezer négyzetkilométeren alig több mint két millióan élnek. A dél-afrikai ország a Namíb sivatagról kapta nevét, mely közel 2500 gepárdnak ad természetes otthont: ez a teljes populáció negyede. A sivatag nagy része már a Namib Rand Természetvédelmi Terület része, ősi barlangrajzok, hatalmas dűnék és mély kráterek szelik át a területet. Namíbia azon kevés afrikai országok egyike, aki nagy gondot fordít az ökoszisztéma egészségének megőrzésére.

travelrew.com
Galápagos

Darwin kutatásainak eredményessége jórészt a Galápagos-szigeteken eltöltött időnek köszönhető, azóta is számtalan kutató és turista keresi fel a máig érintetlen szigetcsoportot. Találkozhatunk óriás teknősökkel, leguánokkal, oroszlánfókákkal, pingvinekkel, halakkal és bálnákkal - a tenger biológiai épségének megőrzése már több mint ötven éve az elsőszámú politikai szempont. A szigetcsoportnak kevesebb, mint 30 ezer állandó lakosa van, mellette több száz őshonos növénynek és állatnak ad otthont.

telegraph.co.uk
Pápua Új-Guinea

A világ egyik legkevésbé feltárt helyei közé tartozik Pápua Új-Guinea élővilága. A tudósok úgy vélik, számos felfedezetlen faj él a dzsungelek mélyén, növények és állatok egyaránt. A természeti kincsek feltárása és hasznosítása nehézkes, a terep durván egyeletlen, a politikai és jogrendszer határozottan korlátozza a feltárást, az infrastruktúra fejlesztése hatalmas költségekkel járna. Mindezen problémák miatt a táj nagyrészt kemény, veszélyes és érintetlen.

remotelands.com
Seychelle-szigetek

Seychelle-szigetek (ejtsd: szesell) egy szigetállam az Indiai-óceánban, Afrika keleti partjától 1300 km-re található, területe mindössze 455 km2. A belső szigetcsoportok a kontinentális lemezen helyezkednek el, gránithegységek tagolják, míg a külső szigetek sík korallzátonyok. Nemzeti madaruk a ritka fekete papagáj, mellette számos más faj megtalálható a területen. A becslések szerint nagyjából 90 ezer fő él itt, főként francia, indiai és afrikai bevándorlók leszármazottjai. Puha, homokos, elképesztően tiszta strandok várják az oda látogatókat, a helyiek kifejezetten vendégszeretőek, hiszen az ország legfőbb bevételi forrása a turizmus.

utikritika.hu
Bhután

Egyesek azt gondolják, Tibet már csak egy szennyezett paradicsom, viszont a Himalája lábánál fekvő szomszédja, Bhután a nyugalom és tisztaság földje. Területe nagyjából fele Magyarországénak, népessége kevesebb, mint egymillió fő, erősen dombos, erdős az egész terület - az ország több mint negyedét nemzeti parkok és védett területek borítják. Az ország zászlaján a zord hegyek és völgyek ura, a Mennydörgő Sárkány látható, aki a sokszínű élővilág védelmezője.

letstravelsomewhere.com
Daintree National Park, Ausztrália

Előfordul olyan is, hogy valami minél régebbi, annál érintetlenebb. Ilyen például a Daintee Nemzeti Park Ausztráliában, melynek területén egy 110 millió éves esőerdő található. Ez a föld egyik legöregebb ökoszisztémája, több ezer növény-fajnak és fának ad otthont, néhány közülük több mint 2500 éves. 1988 óta a világörökség része.

condenast.co.uk
Fiordland, Új-Zéland

Új-Zéland délnyugati partján fekszik a Fiordland régió vad, masszív, kietlen vidéke. A magas hegyekkel szaggatott fennsíknak soha nem volt jelentős állandó lakossága, így emberi tevékenységre utaló nyomokat csak elvétve találunk. A bennszülött maorik törzs az egyetlen, akik több évszázada halásznak és vadásznak a területen, fennmaradásuk egyik kulcsa, hogy az értékes új-zélandi jáde-köveket ők gyűjtik össze, majd élelemre és fegyverekre cserélik. További érdekesség, hogy a régió légáramlatai egyenesen az Antarktiszről érkeznek, így a Fiordland levegő az egyik legtisztább a világon.

newzealandphoto.info
Kamcsatka, Oroszország

A legtöbb ember fejében Oroszországról nem a tiszta és érintetlen környezet jut eszébe. A Kamcsatka-félsziget az orosz Távol-Keleten fekszik, a Csendes-óceán keleti és az Ohotszi-tenger nyugati felén. A félsziget epicentruma a mega-földrengéseknek, rengeteg vulkán és gleccser található a félszigeten. Állandó lakossággal a parti városokban találkozunk, az elmúlt öt évtizedben több, akár 9,0 erősségű földrengés tagolta tovább a vidéket.
3.bp.blogspot.com
Atacama-sivatag, Chile

Talán a világ legfurcsább tájai közé tartozik az Atacama-sivatag, hiszen sehol máshol nem találkozunk ilyen alacsony csapadékmennyiséggel a világon. A területen szinte sosem esik az eső, a talaj pedig olyan élettelen, hogy a NASA itt tervezi meg a Mars-program földi tesztjeit. A durván Magyarországnyi területen sűrűn találunk só medencéket, a megkeményedett lávát pedig finomszemű homok borítja. Mivel a vidék elég magasan fekszik, alig látni felhőtakarót, továbbá a száraz levegő és a fényszennyezés hiánya miatt a csillagászati megfigyelések egyik legkedveltebb helye, két nagy obszervatóriumból is lehet kémlelni az eget.wallpaprezt.com
Antarktisz

Az egyetlen kontinens, ahol állandósult emberi életnek a nyomát sem látjuk. Az óriás sziget felszínét 96%-ban jégtakaró borítja, ez átlagosan másfél kilométer vastagságú. Az emberek és a tudomány számára kiemelt jelentőségű a Déli-sark, évről-évre egyre több kutató érkezik a közeli szigetekre dolgozni: a téli hónapokban nagyjából ezer fő él itt, nyáron a számuk az 5000 fölé emelkedik. A terület állatvilága meglehetősen gazdag: pingvinek, bálnák, fókák és tengeri madarak élnek itt csendes békességben. Az Antarktisz a leghidegebb hely a Földön, letelepedésre nagyjából alkalmatlan, a hó és jég miatt a növénytermesztés is közel lehetetlen. A globális felmelegedés hatására az elmúlt évtizedekben több óriási gleccser vált le a kontinensről, ami a tengerszint növekedése mellett az állatok természetes élőhelyének visszaszorulását is eredményezte.

telegraph.co.ukHozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
A Világmindenségben jelenleg uralkodó viszonyoknak köszönhetõen Neked most az alábbi bölcsesség jutott:

Gondolatok, írások

Fórum
Hanság

Írta: Nerion
szept 03 : 11:52

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:28

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:27

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:27

Válasz: Pilis
Szuper :)
Írta: Nerion
jún 29 : 20:42

Válasz: Pilis
Wao! Szép kör :) Én holnap meg
Írta: Jocó
jún 29 : 14:25

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
jún 24 : 20:02

Válasz: Zenebutik

Írta: Nerion
jún 20 : 21:38Tagok kedvencei

Üdvözöllek vendég
Felhasználónév:

Jelszó:


Emlékezz rám

[ ]
[ ]

Holdfázis

Nappal és szürkület

Forrás:Magyar Csillagászati Egyesület


|