?
A nap képe
te-edu.info


Tartalom Menü :
Tartalom linkek
Összes kategória
Összes szerzõ
archív részben
Legújabb tartalom megtekintése

Kategóriák
Fotók a Föld legszebb helyeiről (34)
A természet csodái (19)
Hazajáró (22)
-- Túra videóink egy helyen (0)
ÚT keresõknek, és ÚTon lévõknek (16)
Fûben, fában orvosság (34)
Filmajánló (155)
Szerelmes földrajz (10)
Végig az Országos Kéktúrán (9)
Fõ tartalom (4)
Hangfelvételek (32)
Könyvek innen-onnan (17)
Túrabeszámoló (14)
Írások túrázásról, természetjárásról (14)
Írások az élet minden területéről (45)
Élõvilágunk (46)
Ismeretterjesztõ filmek (117)
Főtér (9)

Legújabb tartalmak
10 óra hegyek
10 óra dzsungel
A Direkt Út
A félelem fegyelme
Tudod-e, ki hogyan hal meg?

Újdonságok

Kisfilmek túráinkból
Fõ tartalom
Videó felvételek

Gyümölcsből van a legkevesebb a gyümölcsteákban
- 2015 júl 07 kedd
szerzõ: Nerion
kategória: Fõ tartalom > Írások az élet minden területéről
Hozzászólás: 0Nem rég írtunk arról, hogy a Teekanne "málna-vanilia kaland" elnevezésű teájában egyedül málna meg vanília nem volt. Az ügyben az Európai Bíróság hozott elmarasztaló ítéletet, mi pedig ezen felbuzdulva arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a helyzet a többi gyümölcsteával, azok hány százaléka gyümölcs? Arra számítottunk, hogy nem lesz túl sok, de még így is meglepett bennünket, hogy mennyire kevés.

Megkérdeztük a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot, hogy a hatályos szabályok alapján mikor hívhat a forgalmazó egy gyümölcsteát gyümölcsteának, és telepakolhatja-e a csomagolást hatalmas, érett és gusztusos (mondjuk) eperszemekkel, miközben az eper az összetvők listájának legeslegvégén kullog (ami ugyebár azt jelenti, hogy abból van benne a legkevesebb)? A Fogyasztóvédelem tájékoztatása szerint ezeknek a termékeknek az esetében is az a legfontosabb, hogy a tájékoztatás és a dobozon elhelyezett felirat nem lehet megtévesztő. Vagyis a dobozon szereplő összetevők, képek, feliratok nem lehetnek megtévesztőek,nem vezethetik félre a vásárlókat - tehát, ha mondjuk a felirat barack ízű teát ígér, és valóban barack ízű a produktum is, nem pedig eper ízű, az már ki is elégíti a követelményeket. Ugyanakkor az Élelmiszerkönyvben nincs semmiféle előírás vagy szabályozás arra nézve, milyen arányban kell szerepeljen az ígért gyümölcs az adott termékben, szóval a lényeg tényleg csak annyi, hogy ha valamire azt mondják, hogy málnás tea, annak legyen málnás íze, és nem baj, ha nyomokban tartalmaz málnát is.

De nézzük magukat a teákat, amikből egy tavaly év eleji GFK közlemény szerint egyre többet fogyasztanak a magyarok. A megvásárolt teamennyiségek 40%-át teszik ki a gyümölcsteák, viszont a felmérésükből az is kiderült, hogy a gyümölcsteák népszerűsége nem nőtt az előző évekhez képest. Talán mert egyre többen olvassák el az összetevők listáját és jönnek rá, hogy teljesen felesleges gyümölcsteát venni: jobban járnak egy bármilyen sima mezei teával, ha meg gyümölcsöt akarnak bele, azt saját maguknak kell megoldaniuk. Jó, akad olyan bolti gyümölcstea, amelyben van valami elenyésző mennyiségű gyümölcs is, de ha már olyat talál, amiben 10% a gyümölcstartalom, akkor nagyon örüljön magának, mert ez már kábé a prémium mennyiségi kategória.

De hogy mi van a teákban gyümölcs helyett? Mondjuk hibiszkusz használata úgy tűnik, kifizetődöbb, de hogy a Milford teába hogyan és miért került például cékla, azt nem biztos, hogy valaha is megértjük. Ettől persze lehet még finom, hasonlíthat is a gyümölcs ízére – hiszen ha jó az aroma, a tea is jó lesz –, csak szokjon hozzá a gondolathoz, hogy mikor gyümölcsteát inna, akkor gyakorlatilag aromateát iszik.

A galériában pedig megmutatjuk, hogy mennyire nem találtunk gyümölcsöt a gyümölcsteákban, kivéve, ha varázsalmát venne. Ha viszont csipkebogyóteát inna, akkor jó, ha tudja, hogy málnás gyümölcsteát kell keressen, abban ugyanis málna nem sok van, csipkebogyó viszont annál több. Ráadásul azt is elfelejtheti, hogy a drágább tea biztosan több gyümölcsöt tartalmaz: nem, a drágább és az olcsóbb gyümölcstea közt az a különbség, hogy az egyik drágább.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
A Világmindenségben jelenleg uralkodó viszonyoknak köszönhetõen Neked most az alábbi bölcsesség jutott:

Gondolatok, írások

Fórum
Hanság

Írta: Nerion
szept 03 : 11:52

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:28

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:27

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:27

Válasz: Pilis
Szuper :)
Írta: Nerion
jún 29 : 20:42

Válasz: Pilis
Wao! Szép kör :) Én holnap meg
Írta: Jocó
jún 29 : 14:25

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
jún 24 : 20:02

Válasz: Zenebutik

Írta: Nerion
jún 20 : 21:38Tagok kedvencei

Üdvözöllek vendég
Felhasználónév:

Jelszó:


Emlékezz rám

[ ]
[ ]

Holdfázis

Nappal és szürkület

Forrás:Magyar Csillagászati Egyesület


|