?
A nap képe
te-edu.info


Tartalom Menü :
Tartalom linkek
Összes kategória
Összes szerzõ
archív részben
Legújabb tartalom megtekintése

Kategóriák
Fotók a Föld legszebb helyeiről (34)
A természet csodái (19)
Hazajáró (22)
-- Túra videóink egy helyen (0)
ÚT keresõknek, és ÚTon lévõknek (16)
Fûben, fában orvosság (34)
Filmajánló (155)
Szerelmes földrajz (10)
Végig az Országos Kéktúrán (9)
Fõ tartalom (4)
Hangfelvételek (32)
Könyvek innen-onnan (17)
Túrabeszámoló (14)
Írások túrázásról, természetjárásról (14)
Írások az élet minden területéről (45)
Élõvilágunk (46)
Ismeretterjesztõ filmek (117)
Főtér (9)

Legújabb tartalmak
10 óra hegyek
10 óra dzsungel
A Direkt Út
A félelem fegyelme
Tudod-e, ki hogyan hal meg?

Újdonságok

Kisfilmek túráinkból
Fõ tartalom
Videó felvételek

Csipkebogyó
- 2011 febr 23 szerda
szerzõ: Nerion
kategória: Fõ tartalom > Fûben, fában orvosság
Hozzászólás: 11Erdõszélek, cserjések, domboldalak, legelõk feltûnõ õszi dísze a csipkebogyó. Fõként napsütötte oldalakon láthatjuk tömegesen e szúrós töviseivel „ védekezõ” bokrot, melynek termését sokféleképpen hasznosítják, de fõként magas C-vitamin-tartalmáért gyûjtik.

A különbözõ vidékeken többféle néven ismert e növény: csipkerózsa, gyepûrózsa, vadrózsa, bicskefa, ebrózsa, termése a csipkebogyó, csipke, csitkenye, hecserli/hecsedli.

A csipkebogyó magas C-vitamin-tartalma mellett B1-, B2-, K-vitamint, fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint flavonoidokat, karotinoidokat és színagyagokat is tartalmaz. A C-vitamin együttesen van jelen a csipkebogyóban egyéb antioxidáns hatású, egészségvédõ molekulákkal, és szerepe van az oxidatív stressz káros következményeinek kivédésében, illetve minden olyan folyamat gátlásban (öregedés, számos krónikus betegség), ahol a szabad gyökök bizonyítottan szerepet játszanak – olvashatjuk róla szakkönyvekben.
„Szentgyörgyi Albert valamikor a kápiából vonta ki, jelenleg fõként csipkebogyóból készül a természetes C-vitamin. Az a probléma a C-vitaminnal, hogy nagyon labilis, hõkezelésre bomlékony, s még a száradás során is veszít az össztartalmából.

Nyersen is fogyasztható a csipkebogyó, hosszabb idejû tárolásra azonban a legegyszerûbb megoldásnak a szárítás kínálkozik. A csipkebogyók gyûjtésekor, ha szárítani akarjuk, csak a teljesen érett, piros színû, kemény húsú terméseket szedjük le, ugyanis ezeknek legmagasabb a C-vitamin-tartalmuk. A dércsípte bogyók puhák, és lekvár készítésére alkalmasak. Az eredeti C-vitamin-tartalom megõrzése végett gyorsan kell szárítani a kettéhasított vagy aprított bogyókat.
A szárított csipkehúst száraz, levegõs helyen, legfeljebb egy évig tárolhatjuk.

Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, fõként a sorvadásos betegségek ellen. A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerõsítõ hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A bogyóból készített gyógytea influenzás idõszakban, meghûléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erõsítõ, üdítõ és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák.

A csipkebogyólekvár igen kellemes ízû, nagy tápértékû, bár elkészítése nem túl egyszerû, mivel a bogyóban lévõ apró szõröktõl csak szõrszitán való átnyomással szabadulhatunk meg.Csipkebogyótea
Este át kell mosni gyors vízsugárral a portól, akárcsak a többi gyógynövényt, majd be kell áztatni a szárított, összezúzott bogyót. Reggel a levet iható hõmérsékletûre melegítjük, ne érje el a 80 fokot, mert akkor már nagy a veszteség. C-vitamin-tartalmáért, nagyon jó aromájáért fogyasztjuk a teát. A legfinomabb teát a friss csipkehúsból nyerjük, ilyenkor 20 perces áztatás is elegendõ.

Csipkebogyóbor
Másfél kg cukorból 3 liter vízzel szirupot fõzünk. Langyosan rátöltjük 1,5 kg megtisztított csipkebogyóra, az edényt lekötjük és langyos helyen tartjuk. Három hónap múlva leszûrjük. A seprõjét újra felöntjük 1 kg cukorból 2 liter vízzel fõzött sziruppal és 3 hónap múlva ezt is leszûrjük. A letisztult bort üvegekbe töltjük és jól ledugaszoljuk. Hûvös helyen, pincében tároljuk.

Csipkebogyólekvár
A csipkebogyót alaposan megmossuk, majd egy nagyobb edényben bõ vízben addig fõzzük, amíg a bogyók meg nem puhulnak. Ezután elõször egy durvább, majd egy finomabb szövésû szitán áttörjük, átpasszírozzuk. Az áttört gyümölcs súlyát lemérjük, majd egy nagyobb edényben forralni kezdjük. A forralás addig tart, amíg a gyümölcsvelõ sûrûsödni kezd. Ekkor kilogrammonként 80 deka cukrot adunk hozzá, majd további 20-25 percig fõzzük. A kész lekvárt forrón üvegekbe töltjük, melyeket nem fedünk le, amíg ki nem hûlnek. Ha kihûlt a lekvár, tetejére benedvesített majd leitatott celofánt teszünk, rászórunk egy bõ késhegynyi szalicilt, majd vagy másik réteg fóliával vagy befõttesüveg-tetõvel lefedjük. Így a tartósítószer nem érintkezik a lekvárral.

Hozzászólás
Csipkebogyó
Valamikor mehetnénk is szedni
szept 08 : 20:13
Csipkebogyó
részemrõl oké...
szept 09 : 07:35
Csipkebogyó
jaja, mindenképp menjünk! Gombaszedéssel is kiválóan lehet kombinálni, a rétek szélén mindenhol találni csipkebogyót is! Már csak egy kis esõ kellene, hogy nõjjön a gomba!
szept 09 : 19:10
Csipkebogyó
Üdv!
Kiszárítottam a megtisztított és megpucolt csipkebogyót. De nagyon finom és lehet inkább egy részét megeszem csak úgy simán. Mi errõl a véleményetek?
szept 15 : 14:03
Csipkebogyó
Váljék egészségedre!
szept 15 : 14:40
Válasz: Csipkebogyó
Nem akarok tudálékoskodni, de én úgy tudom, elõször meg kell hogy csípje a fagy. (Talán azért, hogy a keményítõbõl cukor legyen?) Mindenesetre kiváló C vitamin és ásványi anyag, meg talán flavonoid forrás. Patikustól hallottam: hideg, max. 30 C fokos vízbe teszi oda ázni.
szept 16 : 23:19
Csipkebogyó
Nem a kökényre gondolsz?
szept 17 : 07:48
Csipkebogyó
Érdekes, innen kimaradt a dércsípés, de ez számtalan helyen le van írva. A hideg áztatást a patikus hallgatóknak így oktatják Debrecenben.
Van még a tövistelen, üzemi termesztésre nemesített változat, azt anélkül szüretelik, hogy megcsípte volna a dér.
szept 17 : 22:47
Válasz: Csipkebogyó
Valóban él ez a dolog a "dércsípésrõl" én is hallottam, de szerintem az még nem baj, ha nem várjuk meg. A kökény meg sztem csak akkor kellemes. Visszatérve a csipkebogyóra, ha arra várunk, hogy megcsípje a dér, már csak lekvárnak lesz alkalmas, mert addigra úgy megérik, hogy puha lesz...persze fenntartom annak lehetõségét, hogy tévedek!
szept 29 : 20:06
Csipkebogyó
Ma a frissen hullott 20 centis hón felbuzdulva voltam kinn a határban, sajnos nem volt szerencsém a fényképezéssel ) igaz láttam egy csomó őzet, de lefotóznom azokat sem sikerült).
Szóval találtam sok-sok csipkebogyót, most vannak pont jó állapotban: megcsípte már a javát a fagy, ezért puhák, de még nem indult el a bogyók lebomlása, finom édesek. Szerintem ha valaki szeretne szedni lekvárnak, azt az elkövetkező pár hétben érdemes megtennie.
nov 29 : 11:27
Csipkebogyó
dec 11 : 20:58


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
A Világmindenségben jelenleg uralkodó viszonyoknak köszönhetõen Neked most az alábbi bölcsesség jutott:

Gondolatok, írások

Fórum
Hanság

Írta: Nerion
szept 03 : 11:52

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:28

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:27

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:27

Válasz: Pilis
Szuper :)
Írta: Nerion
jún 29 : 20:42

Válasz: Pilis
Wao! Szép kör :) Én holnap meg
Írta: Jocó
jún 29 : 14:25

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
jún 24 : 20:02

Válasz: Zenebutik

Írta: Nerion
jún 20 : 21:38Tagok kedvencei

Üdvözöllek vendég
Felhasználónév:

Jelszó:


Emlékezz rám

[ ]
[ ]

Holdfázis

Nappal és szürkület

Forrás:Magyar Csillagászati Egyesület


|