?
A nap képe
te-edu.info


Tartalom Menü :
Tartalom linkek
Összes kategória
Összes szerzõ
archív részben
Legújabb tartalom megtekintése

Kategóriák
Fotók a Föld legszebb helyeiről (34)
A természet csodái (19)
Hazajáró (22)
-- Túra videóink egy helyen (0)
ÚT keresõknek, és ÚTon lévõknek (16)
Fûben, fában orvosság (34)
Filmajánló (155)
Szerelmes földrajz (10)
Végig az Országos Kéktúrán (9)
Fõ tartalom (4)
Hangfelvételek (32)
Könyvek innen-onnan (17)
Túrabeszámoló (14)
Írások túrázásról, természetjárásról (14)
Írások az élet minden területéről (45)
Élõvilágunk (46)
Ismeretterjesztõ filmek (117)
Főtér (9)

Legújabb tartalmak
10 óra hegyek
10 óra dzsungel
A Direkt Út
A félelem fegyelme
Tudod-e, ki hogyan hal meg?

Újdonságok

Kisfilmek túráinkból
Fõ tartalom
Videó felvételek

Kökény - Prunus spinosa
- 2008 szept 17 szerda
szerzõ: Nerion
kategória: Fõ tartalom > Fûben, fában orvosság
Hozzászólás: 2

Kökény - Prunus spinosaEgyike a legáltalánosabban elterjedt növényféléknek, mert csak Európa legészakibb részérõl, illetve Izland szigetérõl hiányzik. A rózsafélék családjába tartozik. Erdõszéleken, legelõk szélén, kultúrterületek és a mezõgazdasági térségek határain, bokros, bozótos, lejtõs oldalakon szinte mindenütt elõforduló bokornövény. Nálunk vadon termõ, de a tõlünk keletre fekvõ országokban termesztett növényféle.

Népies nevei: ekeakadály, tövisfa, kökönye, boronafa, kökényszilva.

A 2-3 méter magasra megnövõ tövises cserje fehér virágai még a lombfakadás elõtt megjelennek, és díszessé teszik a tájat. Egy-egy virágba borult kökénybokor emlékeztet egy mûvészi kezek által megalkotott virágcsokorra. A kökény virágát akkor kell gyûjteni, mielõtt teljesen kinyílna. Erre legalkalmasabb az az idõszak, amikor fele már kinyílt, de a másik fele a virágzatnak még bimbóban van.

A kökénybokor gyümölcse kis méretû - 1,5-2 cm átmérõjû -, nyersen savanykásan fanyar ízû. Íz- és zamatanyaga megváltozik, amikor a tájat az elsõ dér belepi. Egyes országokban pék- és teasütemények ízesítésére is használatos. A kökény magja is figyelemre méltó összetételû: 0,5-1,5% illõ olajat, 35% olajat, szaponint, nigellin keserûanyagot és cseranyagot tartalmaz.

Éretlen termésének húsa erõsen fanyar ízû. Akkor érdemes gyûjteni a gyümölcsöt, amikor a dér már megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít, és enyhén édes íze lesz.

Gyógyhatásai
Drogját áprilisban szedhetõ virágai, októberben gyûjtött termései adják. A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használható. C-vitaminban gazdag terméseit október végén szedjük, ha már kissé megcsípte a dér. A termésekbõl készített lekvár, bor, pálinka vagy likõr betegségek után kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerõsítõ. Zsírcsökkentõ hatású, fogyókúra esetén nélkülözhetetlen. Méregtelenítõ és vértisztító hatása miatt bõrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk.
Fájából sétapálcát és golfütõt készítenek.Teakészítés
1 evõkanálnyi szárított virágot 2 dl forrásban lévõ vízzel leforrázunk, 20 percig állni hagyjuk, majd leszûrjük. Naponta 3x2 dl tea fogyasztása ajánlott. Hólyag- és vesebántalomnál társíthatjuk cickafarkfûvel, orbáncfûvel és aranyvesszõvel.

Kökénylekvár
Októberben a dércsípte, vagyis teljesen érett kökényt tisztítsuk meg, és kevés vizet aláöntve, fedõ alatt fõzzük puhára. Utána szitán törjük át, és takaréklángon állandóan kevergetve, sûrítsük be. Ha a gyümölcshúst nem tudjuk teljes egészében kipasszírozni, akkor a visszamaradt pépet engedjük fel kevés vízzel, és felforralva újra törjük át a szitán. Az ínyencek pár szem tisztított mandulát is kevernek bele. Mivel a kökény rendkívül savanyú, az édesítését (mézzel) ízlés szerint, kóstolás útján végezzük. Vigyázzunk azonban, hogy túl sok mézet ne adjunk hozzá, mert akkor elveszti azt a jellegzetes, fanyar ízét, amiért a legtöbben kedvelik

Kökénylikõr
A fáradságos munkával leszedett kökényterméseket megmossuk és megszárítjuk. Kb. 1,5 kg érett kökényt befõttesüvegbe teszünk, 1,5 kg cukrot teszünk hozzá, jól összekeverjük. 4-5 rúd fahéjjal, 2 rúd félbevágott vaníliával ízesítjük, 40 százalékosra hígított gyógyszertári alkohollal vagy igazi gyümölcspálinkával felöntjük. 5-6 hétig érleljük, majd leszûrjük. A hideg téli napokon 1 kis pohárnyi kökénylikõr felmelegít, sült húsok mellé készített szószokba is tehetjük vagy vendégeknek desszert mellé kínálhatjuk.
(Híres a spanyolországi Navarra környékén elõállított patxaran kökénylikõr.)

Házi termesztése
Kertekbe ültetve egyszerûen termeszthetõ évelõ, kb. 4 m magas tövises cserje, rossz kerítés mellé ültetve áthatolhatatlan élõ sövényként használható. Virágait áprilisban szedjük, megszárítva papírdobozban tároljuk. Termése éretten kékes-fekete fanyar ízû csonthéjas bogyó, télen is az ágakon marad. A fészekrakásra is alkalmas kökénybokrok méhlegelõként is értékesek.

Hozzászólás
Kökény - Prunus spinosa
Virágzik a kökény, most érdemes gyűjteni. Virága a felsoroltakon kívül, jó méregtelenítő tea alapanyagnak is.
ápr 07 : 14:54
Kökény - Prunus spinosa
nagy ötlet
ápr 07 : 18:15


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
A Világmindenségben jelenleg uralkodó viszonyoknak köszönhetõen Neked most az alábbi bölcsesség jutott:

Gondolatok, írások

Fórum
Hanság

Írta: Nerion
szept 03 : 11:52

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:28

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:27

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:27

Válasz: Pilis
Szuper :)
Írta: Nerion
jún 29 : 20:42

Válasz: Pilis
Wao! Szép kör :) Én holnap meg
Írta: Jocó
jún 29 : 14:25

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
jún 24 : 20:02

Válasz: Zenebutik

Írta: Nerion
jún 20 : 21:38Tagok kedvencei

Üdvözöllek vendég
Felhasználónév:

Jelszó:


Emlékezz rám

[ ]
[ ]

Holdfázis

Nappal és szürkület

Forrás:Magyar Csillagászati Egyesület


|