?
A nap képe
te-edu.info


Tartalom Menü :
Tartalom linkek
Összes kategória
Összes szerzõ
archív részben
Legújabb tartalom megtekintése

Kategóriák
Fotók a Föld legszebb helyeiről (34)
A természet csodái (19)
Hazajáró (22)
-- Túra videóink egy helyen (0)
ÚT keresõknek, és ÚTon lévõknek (16)
Fûben, fában orvosság (34)
Filmajánló (155)
Szerelmes földrajz (10)
Végig az Országos Kéktúrán (9)
Fõ tartalom (4)
Hangfelvételek (32)
Könyvek innen-onnan (17)
Túrabeszámoló (14)
Írások túrázásról, természetjárásról (14)
Írások az élet minden területéről (45)
Élõvilágunk (46)
Ismeretterjesztõ filmek (117)
Főtér (9)

Legújabb tartalmak
10 óra hegyek
10 óra dzsungel
A Direkt Út
A félelem fegyelme
Tudod-e, ki hogyan hal meg?

Újdonságok

Kisfilmek túráinkból
Fõ tartalom
Videó felvételek

Hegyóriások ostroma
(1967)
- 2009 júl 10 péntek
szerzõ: Jocó
kategória: Fõ tartalom > Írások túrázásról, természetjárásról
Hozzászólás: 0
Szerzõnek odaitélt pontok: 10/100
nincs értékelés -

Hegyóriások ostroma
(1967)
írt: Rockenbauer Pál
A hír - hogy a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 50. évfordulója tiszteletére rendezett nemzetközi túrán négy magyar hegymászó is feljutott a 7134 méter magas Lenin-csúcsra - a hegyóriások és ostromlóik: az alpinisták felé fordították nálunk is a figyelmet.

A hegymászás, ez a világszerte nagy népszerûségnek örvendõ, kitartást, erõt és nem utolsósorban bátorságot igénylõ sport hazánkban - természeti adottságainknál fogva - nem annyira elterjedt és ismert, mint az úgynevezett nagy alpinista nemzeteknél, de hogy Magyarországon is teremhetnek kiváló hegymászók, azt éppen ez az eset is bizonyítja. A hegymászósport a mai formájában éppen 181 évvel és néhány nappal ezelõtt született 1786. augusztus 8-án Jacques Balmat és Michel Paccard feljutott Nyugat-Európa legmagasabb hegyének, a 4810 méter magas Mont Blanc-nak a csúcsára. Ezt a napot tekintik a világ összes hegymászói sportjuk, az alpinizmus születésnapjának. Az elnevezés aligha szorul magyarázatra, hiszen itt született a francia, svájci, osztrák hegyek, az Alpok háromezresei és négyezresei között.

Az alpinizmus azonban hamarosan kinõtte az Alpokat. Néhány évtized alatt összes jelentõsebb csúcsait meghódították bátor hegymászók. Új, meghódításra váró hegycsúcsok és hegységek kerültek az alpinisták tervei közé. A Kaukázus, a Pamír, a Tien-San, az Andok, Észak-Amerika, Afrika hegyóriásai és természetesen a minden hegységek legnagyobbikának a Himalájának égbe nyúló hegyóriásai csábítják új és új küzdelemre a vakmerõket. A Kaukázus ötezresei, az amerikai hatezresek, a Pamír és a Tien-San hat-hétezresei, a Karakorum és a Himalája nyolcezresei jelentették azt az örök kihívást, aminek az alpinizmus legnagyobb mesterei soha nem tudtak, nem is akartak ellenállni. Találóan fejezte ki ezt az érzést az angol George Mallory a Mount Everest-nek - a világ legmagasabb hegyének - hõse, aki amikor megkérdezték tõle, miért mászik az Everestre - így felelt: Mert - ott van!

Vagyis a hegymászás elsõsorban sport. Erõpróba, melyben az ember végsõkig megfeszíti fizikai és akaraterejét, erõpróba, melyben fizikai képességei mellett ügyességét, leleményességét, technikai tudását állítja szembe a természet állította nehézségekkel, a gyõzelem, a hatalmas teljesítmény feletti örömért. Ezek a nehézségek pedig valóban olyanok, melyekkel csak a legrátermettebb, legjobban edzett sportoló tud megbirkózni. Nem is annyira a terep nehézségei jelentik a legnagyobb akadályt. A hegymászótechnika ma már olyan fejlett, hogy a mászóvasak, a jégcsákány segítségével a legmeredekebb glecccserlejtõn felkúsznak, a falszögek, bonyolult kötél- és hágcsórendszerek és nem utolsósorban a tökéletességig kifejlett ügyesség akár két-három ezer méteres, szinte függõleges sziklafal tetejére is feljuttatja az alpinistát. Az idõjárás és a magasság az a két tényezõ, amely a legeredményesebben védelmezte a legmagasabb csúcsok érintetlenségét. A viharos erejû szél, a -40 fokig is lesülyedõ hõmerséklet, a nagy hóesések vagy olvadások után lezúduló lavinák idõrõl idõre rátámadnak a hegymászóra. Ugyanakkor állandóan küzdenie kell a nagy magasságban a ritka levegõ, az alacsony légnyomás élettani következményével.

Fáradság, fejfájás, légzési zavaarok, az erõállapot rohamos csökkenése, amikor minden lépés óriási erõfeszítésbe kerül, amikor minden gramm súly kilóként nehezedik a vállra, pedig valódi kilókból kell jó sokat cipelni: felszerelést, élelmet, a legnagyobb magasságokban pedig a tekintélyes súlyú légzõkészüléket, amely az életet adó oxigént adagolja a végsõkig kimerült szervezetbe. S ha mindezekkel megbirkózott a hegymászó - akkor a siker reményével indulhat a legmagasabb csúcsok ellen is.

A Lenin-csúcs - a Szovjetunió harmadik legmagasabb hegye a Pamírban van. A Pamír, ez a hatalmas hegytömb, csaknem ötezer méter átlagmagasságával, ahol szinte összefutnak a Tien-San, a Kunlun, a Hindukus és a Karakorum hegyláncai, méltón érdemli ki a Világ Teteje elnevezést. A Lenin-csúcsra 1928-ban jutott fel elõször ember, három német hegymászó. 1934-ben a hegy északi falát megmászva ért a csúcsra Vitalij Abalakov és két társa. Azóta - egy hétezres hegycsúcshoz képest - sokan jártak már rajta, de hogy ez ma sem gyerekjáték, bizonyítja, hogy a mostani expedíció 320 "indulója" közül nyolcvannak sikerült egészen a csúcsig eljutni. Talán mondani sem kell, hogy a négy magyar hegymászó eredménye a szó szoros értelmében csúcsteljesítmény a magyar hegymászás történetében.

A hogy mennyi még a megmászásra váró csúcs a világon? A már említett óriás hegységek hegyrengetegében még sok felderítetlen és megmászatlan csúcs várja az alpinistákat. De a legnagyobbak már mind behódoltak. Tizennégy nyolcezres van a világon, tizenkét év alatt 1950-tõl 1964-ig mindet megmászták!

Írta: Rockenbauer Pál

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
A Világmindenségben jelenleg uralkodó viszonyoknak köszönhetõen Neked most az alábbi bölcsesség jutott:

Gondolatok, írások

Fórum
Hanság

Írta: Nerion
szept 03 : 11:52

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:28

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:27

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:27

Válasz: Pilis
Szuper :)
Írta: Nerion
jún 29 : 20:42

Válasz: Pilis
Wao! Szép kör :) Én holnap meg
Írta: Jocó
jún 29 : 14:25

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
jún 24 : 20:02

Válasz: Zenebutik

Írta: Nerion
jún 20 : 21:38Tagok kedvencei

Üdvözöllek vendég
Felhasználónév:

Jelszó:


Emlékezz rám

[ ]
[ ]

Holdfázis

Nappal és szürkület

Forrás:Magyar Csillagászati Egyesület


|