?
A nap képe
te-edu.info


Tartalom Menü :
Tartalom linkek
Összes kategória
Összes szerzõ
archív részben
Legújabb tartalom megtekintése

Kategóriák
Fotók a Föld legszebb helyeiről (34)
A természet csodái (19)
Hazajáró (22)
-- Túra videóink egy helyen (0)
ÚT keresõknek, és ÚTon lévõknek (16)
Fûben, fában orvosság (34)
Filmajánló (155)
Szerelmes földrajz (10)
Végig az Országos Kéktúrán (9)
Fõ tartalom (4)
Hangfelvételek (32)
Könyvek innen-onnan (17)
Túrabeszámoló (14)
Írások túrázásról, természetjárásról (14)
Írások az élet minden területéről (45)
Élõvilágunk (46)
Ismeretterjesztõ filmek (117)
Főtér (9)

Legújabb tartalmak
10 óra hegyek
10 óra dzsungel
A Direkt Út
A félelem fegyelme
Tudod-e, ki hogyan hal meg?

Újdonságok

Kisfilmek túráinkból
Fõ tartalom
Videó felvételek

Bodzavirág
- 2011 máj 14 szombat
szerzõ: Nerion
kategória: Fõ tartalom > Fûben, fában orvosság
Hozzászólás: 6



Bodzavirág


Madárhang:Énekes Rigó


A bodza (Sambucus nigra) cserje vagy kisebb fa, amely akár az 5m magasságot is elérheti. A törzsét és az ágait szürke vagy barna kéreg borítja, a fiatal ágak pedig zöldek. Szára bõséges velõállománnyal rendelkezik. Virágai kicsik, fehér vagy sárga színûek, csõvé összeforrt szirom levelei lapos tányérhoz hasonlóak, kétnemûek, ötágúak, termése lilás-vörös, gyümölcse vékony csonthéjas ragadós bogyó

A bodza betakarítása

Gyógyászati célokra a korai virágokat takarítják be, amikor a virágok 75% van már kivirágozva. A betakarítás csak szépidõben kell, hogy történjen, mikor már felszáradt a harmat, óvatosan ollóval az elágazások kezdeténél kell a virágernyõket lecsípni. A virágernyõket erõs napon kell szárítani - így megtartja a virág a szép fehér-krém színét -, a virágaival felfele fordítva, vékony rétegben, letakarva. Az így elõállított termék aromás, jó illatú, íés finom lesz.



A bodza gyógyhatásai

Erõs izzasztó hatású ezért lázcsillapításra használják. Enyhíti a meghûléses, lázas megbetegedések felsõ légúti tüneteit.
A bodza virága ezen kívül még vízhajtó, hashajtó, vértisztító és köhögéscsillapító. Gyenge alkoholos kivonatban még idegcsillapítóként is használják. Külsõleg használva pedig fertõtlenítõ hatású.



A bodza felhasználása

Megfázásnál, torokgyulladásnál, köhögés ellen, és általában légzõszervi megbetegedésekkor, javallott. Vízhajtó hatása miatt ajánlatos a reumában, a vese és húgyhólyag betegségekben szenvedõknek fogyasztani.
A bodza virága növeli a tejelválasztást a szoptatós mamáknál. Vízhajtó hatása miatt az elhízásban szenvedõknél is eredményes a fogyasztása.
Ugyanebbõl az okból kifolyólag az ideges eredetû székrekedésre is ajánlott. Fürdõk vagy borogatások formájában hatásos a furunkulusoknál, a tályognál, az égési sérüléseknél, hólyagoknál, mivel kitakarítja a gennyet, enyhítve fájdalmat, lelohasztja a duzzanatokat, dudorokat is.
Forró fürdõjét a reumás betegek használják eredménnyel



A bodza elõkészítése és használata

Tea formájában, két kis kanál virágból készíthetõ 250ml forró víz hozzáadásával. Ebbõl 3 csészével igyunk naponta.


Hashajtó tea:1-2 kiskanál virágot leforrázunk 200ml forró vízzel, amelyet elalvás elõtt iszunk meg.

Fürdõ vagy borogatás: Megduplázzuk a virág mennyiséget, fürdõt készítünk, amelyet vagy borogatásként használjuk, vagy kelések, tályogok, égések duzzanatok kezelésére.

Ellenjavallatok: Soha ne használjon friss virágot, mert a bõrön vagy a nyálkahártyán, bõrpírt, vagy érzékenységet okoz.




A népi hagyományok kezeléseibõl

A bodza virágot köhögésre és légúti megbetegedésre használták. Az asztmások víz helyet is ihatják.
Gyomor fájdalom, máj és epebetegség alkalmával is hatásosan szedték. Virág párnácskákat is készítettek belõle, amelyet ugyancsak gyógyításra használtak.
A nyers levelek, a sebekre vagy a fájdalmas duzzanatokra kerültek. A fõzetükkel a duzzanatokat öblítették, a fekete bodza szemeket pálinkába tették, és hidegleléskor lázcsillapításra itták, a bogyókból készült teát, pedig a vetélés ellen fogyasztották.













Hozzászólás
Bodzavirág
BODZASZÖRP

A bodzát nem csupán gyógyászati célra lehet felhasználni, hanem természetesen gasztronómiai célokra is! Ki ne hallott volna még eddig például a bodzaszörprõl?!

Én tavaly próbálkoztam az elkészítésével elõször, és akkor nagy sikert arattam..! Remélem, az idei, sokkal nagyobb mennyiség is el fog fogyni.. Na de lássuk a kolléganõm receptjét, ami alapján dolgoztam!

Kb. 6-6,5 liter szörp elkészítéséhez a következõkre van szükség:

Kb. 30 virágot (pontosabban virágernyõt.. hogy a fenti kifejezéssel éljek) 4 és 1/2 liter vízben 24 óráig ázni kell. Másnap le kell szûrni és kimérni, hogy hány liter, mert ez alapján kell a következõket belekeverni: 3 literenként - 3 kg cukor + 1 dkg aszkorbinsav + 7 dkg borkõsav + csipetnyi Na-benzoát.
Az aszkorbinsavat és borkõsavat a gyógyszertárban lehet megvenni.
Ha egy kicsit savanyúbbra szeretnénk a szörpöt kevesebb cukrot kell beletenni, de vannak, akik citromot is áztatnak bele... Interneten böngészve kismillió receptre rábukkanhat az ember...
Ezt a cuccot is hagyni kell 1 napig állni, közben naponta többször megkeverni. Ha közben elég elõrelátóak voltunk, és már gyûjtögettünk üdítõs üvegeket, akkor már tölthetõ is az üvegekbe a finom szörp.

Jó munkát kívánok mindenkinek, aki próbálkozik az elkészítésével..!
Ha máshogy készítettél már, és hasonlóan nagy sikert arattál, kérlek, írd le, Te hogyan készíted? Miben másabb a recepted? Hiszen ki tudja..?! Lehet a te recepted jobb.. Bodza pedig akad bõven... szóval lehet kísérletezni, melyik recept alapján a legfinomabb..!
jún 01 : 08:44
Bodzavirág
BODZALEVES HABGALUSKÁVAL

Bár még nem próbáltam, de felkeltette az érdeklõdésem. Szóval ha végre elállna az esõ, és sikerülne bodzát szednem, szívesen kipróbálnám. Amennyiben sor kerül rá, beszámolok az eredményrõl!
Addig is, hátha más is kellõen kísérletezõ, íme a http://--- kattints ide, és olvashatod --- oldalon talált recept (http://www.nosalty.hu/bodzaleves_habgaluskaval_recept_18862)

Hozzávalók 4 fõre

* 20-25 db bodzavirág
* 4-5 ek méz
* 8 dl víz
* 4 dl joghurt
* 2 dl tejszín
* 1 cs vanília ízû pudingpor
* 1 csipet só
* 2 db citrom
* mazsola

Habgaluskához:

* 2 tojás fehérje
* 2-3 ek cukor
* tej

Elkészítés

1. A virágokat és a citromot megmossuk.
2. A virágokat és a felkarikázott citromot egy napra beáztatjuk.
3. Másnap leszûrjük, a levet felforraljuk, mézzel ízesítjük és beletesszük a mazsolát.
4. A joghurtot a tejszínnel elkeverjük, hozzáadjuk a pudingot és az egészet a leveshez öntjük. Pár percig forraljuk, míg kellõképpen besûrûsödik.
5. A levest hidegen habgaluskával tálaljuk.

Habgaluska készítése:

1. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd belekeverjük a cukrot.
2. A tejet felforraljuk, majd kanállal a habból galuskákat szaggatunk bele. Mindkét oldalukat 1-1 percig fõzzük, majd szûrõkanállal kiszedjük. (Mintha madártejet készítenénk.)

A recept írója szerint kínálható vaníliafagyival, tejszínhabbal is.

Szerintem remekül hangzik! Számomra egy próbát megér..!
jún 01 : 08:51
Bodzavirág
BODZAVIRÁGOS PALACSINTA

A fentebb is emlegetett oldalon leltem rá erre a remek felhasználási ötletre. Szintén megér egy próbát..! ( http://--- kattints ide, és olvashatod --- )


Hozzávalók 6 fõre
* 2 bögre finomliszt
* 2 dl tej
* 3 tojás
* 2,5 dl ásványvíz
* 2 csipet só
* 2 ek kristálycukor
* 3 cl olaj
* 6 db bodzavirág /egész virágfészek/

Elkészítés

1. A bodzavirágot gyengén lezuhanyozzuk, vigyázva, hogy ne törjük le a virágokat.
2. A virágon kívül a palacsintatészta egyéb hozzávalaóit összekavarjuk alaposan egy tálban, használhatunk robotgépet is.
3. A bodzavirágfészekrõl egy ollóval lenyírjuk az apró virágokat, a pici zöld szárak maradhatnak nyugodtan, csak a nagyobb vastag szárakat távolítsuk el.
4. A levágott virágocskákat beleszórjuk a palacsintatésztába, és kézzel összekavarjuk.
5. Szokásos módon kisütjük a palacsintákat, érdemes kicsit vigyázni, mert a palacsinta második oldalán a virágok hajlamosak egy kicsit jobban megsülni.
6. A kisült palacsintákat ízlés szerint megkenjük narancsdzsemmel, vagy egyéb, ízlés szerinti lekvárral, negyedekbe hajtjuk, megszórjuk vaníliás porcukorral, és tálalhatjuk.

Aki kipróbálja, ne felejtse el az élménybeszámolót..!
jún 01 : 08:58
Bodzavirág
BODZÁS SÜTEMÉNY

Ha más elkészült a bodzaszörp, nem csak meginni lehet, hanem megenni is..! Hogy hogyan? Hát lássuk csak..! ( http://--- kattints ide, és olvashatod --- )

Hozzávalók 4 fõre

* 4 tojás
* 1 dl bodzaszörp
* 25 dkg kristálycukor
* 0,5 dl tej
* 1 cs sütõpor
* 22 dkg finomliszt

A krémhez:

* 2 tojássárgája
* 3 ek kristálycukor
* 1,5 dl bodzaszörp
* 1,5 ek finomliszt
* 1 kk citromlé
* 1 mk reszelt citromhéj
* 5 dkg vaj

Elkészítés

1. A sütõt közepes hõmérsékletûre elõmelegítjük.
2. Egy kb. 20 x 30-as tepsit kivajazunk, kilisztezünk.
3. A tojásokat a szörppel és a cukorral habosra keverjük.
4. Hozzáadjuk a tejet, majd a sütõporral elkevert lisztet.
5. Tepsibe öntjük és kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
6. A krémhez a tojássárgáját a cukorral, a liszttel és a szörppel elkeverjük. Vízgõz fölött folyamatos kevergetés mellett sûrû krémmé fõzzük. Félidõben beletesszük a citromlevet. Hagyjuk kihûlni, ezután belekerjük a lágy vajat és a reszelt citromhéjat.
7. A tésztát félbevágjuk és megtöltjük a krémmel. Hûtõben hagyjuk megdermedni.
8. Porcukorral meghintve tálaljuk.

jún 01 : 09:02
Bodzavirág
Bodzaviráglikőr

hozzávalók:

* 4 bodzavirág
* 100ml bodzavirágszirup
* 1 liter gyümölcspálinka

Így készül:
A bodzavirágsziruphoz mossunk meg frissen szedett virágzatokat, majd terítsük ki őket jó nedvszínó képességű konyhai törlőre.
vágjuk le a virágokról ollóval a középső vastag virágszárakat.
Mérjünk ki 100grammot a lecsepegtetett virágokból, majd rakjunk egymásra 2 felszeletelt citrommal együtt. Oldjunk fel 2.5 dl vízben 400gr cukrot (melegítéssel), nyomjuk bele két citrom levét, majd öntsük az egymásra rétegezett virágokra és citromkarikákra.
Takarjuk le fóliával, majd hagyjuk két-három napig állni. Ezt követően szűrjük át az egészet egy gézen, majd pedig töltsük jól záródó üvegekbe.
Rakjuk a négy virágot díszítésként az üvegbe, majd öntsük fel a gyümölcspálinkával.
Négy-hat hét elteltével öntsünk a pálinkához 100ml bodzaszirupot, majd hagyjuk további 4 hétig érni az italt.

Forrás: Gabriele Bickel: likőrök, pálinkák, gyógyitalok
máj 26 : 19:00
Bodzavirág
Tejes bodzaital

Hozzávalók:

- 6 nagy fej bodzavirág
- 1 liter tej
- méz

Elkészítés:

A tejet felforraljuk, leöntjük a virágokat. Állni hagyjuk, míg a tej langyosra hűl, majd leszűrjük. Ízlés szerint mézzel édesítjük.
jún 10 : 20:04


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
A Világmindenségben jelenleg uralkodó viszonyoknak köszönhetõen Neked most az alábbi bölcsesség jutott:

Gondolatok, írások

Fórum
Hanság

Írta: Nerion
szept 03 : 11:52

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:28

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:27

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:27

Válasz: Pilis
Szuper :)
Írta: Nerion
jún 29 : 20:42

Válasz: Pilis
Wao! Szép kör :) Én holnap meg
Írta: Jocó
jún 29 : 14:25

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
jún 24 : 20:02

Válasz: Zenebutik

Írta: Nerion
jún 20 : 21:38



Tagok kedvencei

Üdvözöllek vendég
Felhasználónév:

Jelszó:


Emlékezz rám

[ ]
[ ]

Holdfázis

Nappal és szürkület

Forrás:Magyar Csillagászati Egyesület


|