?
A nap képe
te-edu.info


Tartalom Menü :
Tartalom linkek
Összes kategória
Összes szerzõ
archív részben
Legújabb tartalom megtekintése

Kategóriák
Fotók a Föld legszebb helyeiről (34)
A természet csodái (19)
Hazajáró (22)
-- Túra videóink egy helyen (0)
ÚT keresõknek, és ÚTon lévõknek (16)
Fûben, fában orvosság (34)
Filmajánló (155)
Szerelmes földrajz (11)
Végig az Országos Kéktúrán (9)
Fõ tartalom (4)
Hangfelvételek (32)
Könyvek innen-onnan (17)
Túrabeszámoló (14)
Írások túrázásról, természetjárásról (14)
Írások az élet minden területéről (45)
Élõvilágunk (46)
Ismeretterjesztõ filmek (118)
Főtér (9)

Legújabb tartalmak
Virágzó bio-birodalom a semmiből
Szerelmes földrajz - Rózsa Péter
10 óra hegyek
10 óra dzsungel
A Direkt Út

Újdonságok

Kisfilmek túráinkból
Fõ tartalom
Videó felvételek

Cickafark
Cickafark, a has és a gyomor gyógynövénye
- 2011 jún 07 kedd
szerzõ: Nerion
kategória: Fõ tartalom > Fûben, fában orvosság
Hozzászólás: 0


Cickafark
"Cickafark, a has és a gyomor gyógynövénye"

A növény leírása:
A cickafark (Achillea) a fészkesek egyik nemzetsége több, a népi gyógyászatban Magyarországon régóta ismert drognövénnyel:
• közönséges cickafark (Achillea millefolia, illetve Achillea millefolium);
• mezei cickafark (Achillea collina);
• sárga cickafark (avagy jószagú cickafark, Achillea filipendulina).
Rendkívül változatos rokonsága révén a cickafark a különösen sokat kutatott növénycsoportok közé tartozik: sejttani, genetikai módszerekkel és szövetátültetõ (transzplantációs) kísérletekkel is nagyon behatóan vizsgálták. E vizsgálatok alapján jól áttekinthetõ a nemzetség fajainak és kialakulásának folyamata, abban a környezeti viszonyok szerepe.Íze aromás, kesernyés. Legelõkön, utak mentén, erdõszéleken és a gabonaföldek szélén tömegesen fordul elõ. Virágjának színe a fehértõl rózsaszínbe hajló és a napon fanyar illatot áraszt.. Mivel régi füvészkönyvekben a cickafarkot úgy emlegetik mint ami az összes betegséget gyógyítja, ott is alkalmazhatjuk, ahol már látszólag minden remény elszállt.
Csak a fehér virágú cickafark-fajok rendelkeznek gyógyhatással.
Hogyan gyûjtsük?

A drog a virágzó növény föld feletti részei a vastag szárrészek nélkül. A cickafarkvirágot üde nyílásában kell gyûjteni. Fûként gyûjtve a növény virágzó, leveles szárát kell legfeljebb 30-40 cm hosszúságban levágni, ha pedig levelét gyûjtjük, akkor a tavaszi friss tõleveleket kell szedni. A gyûjtés ideje június-szeptember hónapokra esik.
Ajánlatos a virágból erõs napsütésben szedni, mert ilyenkor a legtöbb benne az illóolaj és ezáltal a gyógyhatás is növekszik


Mi van benne?
A cickafark rengeteg hatóanyagot tartalmaz, melyek a következõk: illóolaj, melynek összetevõi pinén, cineol, továbbá szeszkviterpén származékok (kamazulén, proazulének - ezek allergizálhatnak), cseranyagok, flavonoidok, szalicilsav


Mire jó?
- A tea szabályozza a vesemûködést, megszünteti az étvágytalanságot, elmulasztja a gyomorgörcsöket, a puffadást, a máj zavarait, a gyomor- és a béltraktus gyulladásait, fokozza a bélbolyhok tevékenységét és ezáltal biztosítja a szabályos székelést. - Mivel keringési zavarok és érgörcsök ellen is igen hatásos, a legmelegebben ajánlható angina pectoris esetén. (Az angina pectoris klinikai tünetegyüttes, melyet a szívizomzat vérellátási elégtelensége vált ki. Hátterében szinte mindig koszorúsér szûkület áll. Szegycsont mögötti, rohamokban jelentkezõ szorító mellkasi fájdalom jellemzi, mely testmozgásra fokozódik.
- Az idõjárási front által elõidézett migrénes roham gyakran már egyetlen csésze cickafarktea elfogyasztása után megszûnik. Ilyenkor a teát jó melegen kell kortyolgatni.
- Valószínûleg nem köztudott, hogy a cickafark közvetlenül és nagymértékben hat a csontvelõre és így fokozza a vérképzõdést.
- Gyomorvérzés, vérzõ aranyér, valamint erõs gyomorégés és gyomornyomás esetén gyors javulást hoz a cickafarktea.
- Meghûlés, hát- és reumatikus fájás ellen sok cickafarkteát kell inni, olyan forrón, ahogy elbírjuk.
- Aranyér gyógyítására használjunk cickafark virágjából készített kenõcsöt.
A fogíny- és szemgyulladások kiváló öblögetõ-, illetve borogatószere.


Hogyan használjuk?
Tea:
1 púpozott teáskanál cickafarkfüvet adunk negyed liter vízhez, forrázzuk le, majd 10 perc után szûrjük le. Kúraszerûen napi 2 csészényi fogyasztható belõle 6 héten át.

Borogatás:
Forrázzunk le 0,5 l forrásban lévõ vízzel 1 maréknyi szárított cickafarkot. Tegyük bele mullkendõbe, és helyezzük melegen a sebre.

Tinktúra:
Egy jól zárható üvegbe helyezünk 3-4 maréknyi friss cickafarkvirággal, leöntjük 40%-os pálinkával, majd két hétig állni hagyjuk meleg helyen.

Fürdõ:
Forrázzunk le 0,5 l forrásban lévõ vízzel 1 maréknyi szárított cickafarkot, és hagyjuk állni 1-2 órán át, majd szûrjük le a fõzetet, és öntsük a fürdõvízhez. Ülõ- vagy lábfürdõként alkalmazható.

Kenõcs:
Felmelegítünk 90 gramm sótlan vajat, hozzáadunk 15 gramm friss összeaprított cickafarkvirágot, 15 gramm apróra vágott málnalevelet, jól átsütjük, majd éjszaka pihentetjük. Másnap az egészet felmelegítjük, egy vászonkendõn átnyomjuk, és tiszta üvegben, hûtõszekrényben tároljuk! Szem kezelésére, arckrémként, bõrápolóként alkalmazható.


Jó tudni!
Mellékhatása: a vizeletet sötétbarnára festi, emiatt ne ijedjünk meg. A nagyon érzékenyeknél kiütést vagy hasmenést okozhat. Fogyasztása nem ajánlatos azoknál a nõknél, akik antibébi pirulákat fogyasztanak, és hosszabb ideig (több mint 3 hónap) azoknál, akiknek hajlama van a daganatos megbetegedésekre.
Az arra érzékenyeknél a növény puszta érintése allergiás reakciót válthat ki, teaként való fogyasztása viszketõ, gyulladásos bõrelváltozást eredményezhet. Az allergiások ezért semmilyen formában ne alkalmazzák e gyógynövényt.


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
A Világmindenségben jelenleg uralkodó viszonyoknak köszönhetõen Neked most az alábbi bölcsesség jutott:

Gondolatok, írások

Fórum
Válasz: Dal szövegek
Az utazás első részében,az egé
Írta: Nerion
febr 07 : 17:43

Hanság

Írta: Nerion
szept 03 : 11:52

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:28

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:27

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:27

Válasz: Pilis
Szuper :)
Írta: Nerion
jún 29 : 20:42

Válasz: Pilis
Wao! Szép kör :) Én holnap meg
Írta: Jocó
jún 29 : 14:25

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
jún 24 : 20:02Tagok kedvencei

Üdvözöllek vendég
Felhasználónév:

Jelszó:


Emlékezz rám

[ ]
[ ]

Holdfázis

Nappal és szürkület

Forrás:Magyar Csillagászati Egyesület


|