?
A nap képe
te-edu.info


Tartalom Menü :
Tartalom linkek
Összes kategória
Összes szerzõ
archív részben
Legújabb tartalom megtekintése

Kategóriák
Fotók a Föld legszebb helyeiről (34)
A természet csodái (19)
Hazajáró (22)
-- Túra videóink egy helyen (0)
ÚT keresõknek, és ÚTon lévõknek (16)
Fûben, fában orvosság (34)
Filmajánló (155)
Szerelmes földrajz (11)
Végig az Országos Kéktúrán (9)
Fõ tartalom (4)
Hangfelvételek (32)
Könyvek innen-onnan (17)
Túrabeszámoló (14)
Írások túrázásról, természetjárásról (14)
Írások az élet minden területéről (45)
Élõvilágunk (46)
Ismeretterjesztõ filmek (118)
Főtér (9)

Legújabb tartalmak
Virágzó bio-birodalom a semmiből
Szerelmes földrajz - Rózsa Péter
10 óra hegyek
10 óra dzsungel
A Direkt Út

Újdonságok

Kisfilmek túráinkból
Fõ tartalom
Videó felvételek

Orbáncfû
Orbáncfû, a nyugalom növénye
- 2009 aug 24 hétfő
szerzõ: Nerion
kategória: Fõ tartalom > Fûben, fában orvosság
Hozzászólás: 0
 10.0 - 2 szavazat -

Orbáncfû (Hypericum perforatum)
"A nyugalom növénye"Népies neve:
csengõfû, csengõlinka, kozmadinor, lyukaslevelûfû, Szent Antal virága, Szent János füve, Jézus füve

A növény leírása:

Az orbáncfûfélék (Hypericaceae) családjába tartozó évelõ növény. A családnak ez az egyetlen Kárpát-medencében õshonos nemzetsége. Magyarországon 8 faja található meg.
Az üde vagy mérsékelten száraz, gyengén savanyú vagy semleges, humuszos, de mély rétegû talajokon él. Mélyen, egészen 50 cm mélységig gyökerezik. Jelzi a talaj soványságát. Régóta gyógynövényként alkalmazzák

Mi van benne?
Az orbáncfû éterikus olajat tartalmaz, cserzõanyagot, szaponint és flavonoidokat.
A hangulatjavító hatását a szirmok vörös festékanyagának köszönheti. Keringést serkentõ anyagok is találhatók benne, ezenkívül a friss levelekbõl nyert keserûanyagai révén antibiotikus hatású.

Mire jó?

A hosszú sötét téli hónapokban, amikor az arra hajlamos emberek kedélybetegek, búskomorak, depressziósak lesznek, biztos segítség az orbáncfûtea. A többhetes kúra alatt napi 2-3 csészével fogyasszunk. Minél hamarabb kezdjük, annál jobb. A bánat a szívre káros, a félelem a vesére, elõzzük meg a nagyobb bajokat!

- Hangulatlabilitás a változó korban,
- serdülõk hisztériás rohamai,
- kisgyerekek ágybavizelése,
- álmatlanság,
- nyugtalan alvás,
- de még holdkórosság
- és epilepszia esetén is eredményt értek el a tea kúraszerû, rendszeres fogyasztásával és orbáncfûfürdõkkel.

de alkalmazzák bõrgyulladások, nehezen gyógyuló sebek kezelésére is. Jótékony hatással van az emberi szervezetre gyomorfekély vagy vese- és epebántalmak, továbbá idegi eredetû gyomor-bélrendszeri panaszok esetén.
A száj belsõ sérülései ellen szintén ajánlott.

Krémje külsõleg is hasznos

Ideggyulladás, idegzsába, neuralgia, arcidegzsába vagy isiász egyaránt jól reagál az orbáncfûolajjal bekent, masszírozott beteg testrészen.

A népi gyógyászatban az orbáncfüvet (orbáncfû olajat) reumás fájdalmak enyhítésére és egyes bõrbetegségek kezelésére használják. Köszvény, furunkulózis és egyéb gennyesedések, felületi-külsõ vérzések esetén használták.
Az orbáncfüvet antidepresszánsként tartják számon, a szintetikus gyógyszerek alternatívájaként. (Az antidepresszív teakeverék fõ alkotórésze, pl. depressziós neurózis - itt a MAO * enzimek gátolását okozza.)


Hogyan használjuk?

- Tea:
Két teáskanál szárított orbáncfüvet leforrázunk, hagyjuk állni 10 percig, majd szûrjük le! Rendszeres fogyasztása fokozza az epetermelést, és szabályozza a keringést. Depresszió esetén csak 3-4 hét után érezteti hatását.

- Forrázat:
A növény forrázatát bõrbántalmak, nehezen gyógyuló sebek kezelésére alkalmazzák.

- Olaj:
Három marék friss orbáncfû virágot szétdörzsölünk mozsárban, majd összekeverjük 500 ml szójaolajjal, és légmentesen üvegbe zárjuk. Napos helyre tegyük, és naponta többször rázogassuk fel! Ha vöröses színûre változik az olaj, szûrjük le, a virágokat jól nyomkodjuk ki! Az orbáncfû olaját külsõ reumás panaszokra, derékzsábára, bõrbajokra, nehezen gyógyuló sérülésekre, zúzódásokra, rándulásokra, véraláfutások esetén alkalmazzuk!

- Kenõcs:
Görcsök és idegfájdalom esetén kenjük be a kívánt területet.


Jó tudni!

A növény fényérzékenységet okozhat. Teájának gyakori fogyasztása esetén néhányan érzékenyebben reagálnak a napfényre, és hajlamosabbá válnak a leégésre. A világos bõrûeknél allergiás kiütéseket okozhat!
Fogyasztásakor ezért kerüljük a hosszan tartó napozást!
Nem szabad kombinálni amfetaminnal, narkotikumokkal, fogyókúrás tablettákkal és a szénanátha elleni, valamint az asztmabefújókkal sem.
Nem szabad kombinálni sörrel, kávéval, joghurttal, csokoládéval, babbal, füstölt és savanyított ételekkel. (MAO * gátlás)* A MAO (mono-amino-oxidáz) gátlás az emberi agy kémiai immunrendszere, feladata, hogy a szerotoninra hasonlító monoaminra végzõdõ molekulákat lebontsa, az agyba ne engedje be. MAO enzimeket az agy állandóan termel.
Ezeket az enzimeket úgynevezett MAO gátlókkal le lehet állítani vagy bontani. A leállítást nevezik visszafordítható MAO gátlásnak, mivel pár óra múlva a MAO enzimek újra mûködésbe lépnek.
Az emberi agyban a szerotoninmolekulák száma stabil, errõl egy szabályozó rendszer gondoskodik. A MAO gátlók színre lépése után a szabályozás megszûnik a gátlás idejére és a hírvivõ molekulák száma jócskán megnõ. Ennek köszönhetõ a hangulatjavító, szorongáscsökkentõ hatás.
A MAO gátlás megszûntével a szerotoninmolekulák száma visszaáll az eredeti szintre.
MAO gátlók nemcsak az emberi agyban fejtenek ki hatást, hanem más fontos területeken, így például a belekben. Ezért van az, hogy olyan molekulák is felszívódnak a bélfalakon, amelyeket normális esetben a MAO enzimek nem engednek. Ezért kell kerülni bizonyos ételek fogyasztását.

Orbáncfû: egy mágikus növény
Mind az ókorban, mind a középkorban varázserõt tulajdonítottak a hazánkban csengõlinka vagy közönséges orbáncfû néven ismert gyógynövénynek.

Varázslatos tulajdonságokkal valószínûleg egyrészt virágának vörösesbarnás, vérre emlékeztetõ nedve miatt ruházhatták fel az emberek az eltelt évezredek alatt, másrészt hatóanyagai, gyógyhatása miatt. Az orbáncfû nevet azért kapta, mert úgy tartják, sikerrel gyógyítja az orbáncot, ezt a streptococcus baktérium okozta, vörös duzzanattal járó bõrgyulladást. Szent Antal úgy került összefüggésbe a növény elnevezésével, hogy az õ tüzének nevezték a népnyelven az orbáncot.

Ördögöt is ûztek vele
Istenalakjaik fölé orbáncfû csokrokat helyeztek az ókori görögök, mert hitük szerint ez ûzte el a gonosz szellemeket. Mivel illóanyag-tartalma június végén a legmagasabb, éppen az északi féltekén számos nép által ünnepelt nyári napforduló idején, könnyen összekapcsolódott a virágzása és ragyogó sárga virága, illetve gyógyhatása a jeles nappal. A kereszténység felvétele után június 24. Szent János (Szent Iván) napja lett, s éppen a nyári napforduló miatt maradt ünnepnap. A tûzgyújtás, máglyagyújtás ezen a napon több nép szokásai között is fellelhetõ volt, például a skandináv és germán népeknél - ez utóbbiak ilyenkor az istenek oltárait ékesítették orbáncfûvel, a tüzet pedig orbáncfû-koszorúval a fejükön táncolták körbe.
Szokás volt a háztetõ felett átdobni a koszorút, hogy egész évük szerencsés legyen. Ilyen elõzmények után nem meglepõ, hogy a középkori Európában úgy tartották, a növény szellem- és démonûzõ, s nincsen felette az ördögöknek hatalma. Keresztelõ Szent Jánoshoz úgy kapcsolódik az orbáncfû, hogy az õ vérébõl származtatták a növény eredetét. Sok helyen akasztották az orbáncfüvet a kapura, tették az ablakba, hogy megóvják a ház népét a szerencsétlenségektõl és gonosz lényektõl. Angolszász nyelvterületen Szent János füve a neve.
Fotók: Nerion


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
A Világmindenségben jelenleg uralkodó viszonyoknak köszönhetõen Neked most az alábbi bölcsesség jutott:

Gondolatok, írások

Fórum
Válasz: Dal szövegek
Az utazás első részében,az egé
Írta: Nerion
febr 07 : 17:43

Hanság

Írta: Nerion
szept 03 : 11:52

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:28

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:27

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:27

Válasz: Pilis
Szuper :)
Írta: Nerion
jún 29 : 20:42

Válasz: Pilis
Wao! Szép kör :) Én holnap meg
Írta: Jocó
jún 29 : 14:25

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
jún 24 : 20:02Tagok kedvencei

Üdvözöllek vendég
Felhasználónév:

Jelszó:


Emlékezz rám

[ ]
[ ]

Holdfázis

Nappal és szürkület

Forrás:Magyar Csillagászati Egyesület


|