?
A nap képe
te-edu.info


Tartalom Menü :
Tartalom linkek
Összes kategória
Összes szerzõ
archív részben
Legújabb tartalom megtekintése

Kategóriák
Fotók a Föld legszebb helyeiről (34)
A természet csodái (19)
Hazajáró (22)
-- Túra videóink egy helyen (0)
ÚT keresõknek, és ÚTon lévõknek (16)
Fûben, fában orvosság (34)
Filmajánló (155)
Szerelmes földrajz (10)
Végig az Országos Kéktúrán (9)
Fõ tartalom (4)
Hangfelvételek (32)
Könyvek innen-onnan (17)
Túrabeszámoló (14)
Írások túrázásról, természetjárásról (14)
Írások az élet minden területéről (45)
Élõvilágunk (46)
Ismeretterjesztõ filmek (117)
Főtér (9)

Legújabb tartalmak
10 óra hegyek
10 óra dzsungel
A Direkt Út
A félelem fegyelme
Tudod-e, ki hogyan hal meg?

Újdonságok

Kisfilmek túráinkból
Fõ tartalom
Videó felvételek

Rebarbara
- 2011 máj 28 szombat
szerzõ: Nerion
kategória: Fõ tartalom > Fûben, fában orvosság
Hozzászólás: 0


Rebarbara





A rebarbara gyógyhatását mintegy 4500 éve ismerik, de csak a XVIII. századtól használatos a konyhában. A rebarbara terjedelmes bokorrá növő, évelő növény, levelei és piros levélnyelei a kert díszeként is megállják a helyüket. Igénytelen, szinte mindenütt megterem.
A hullámos levelű vagy kerti rebarbara a keserűfűfélék családjába tartozik és rokon a sóskafélékkel. Magyar nevét latin botanikai nevéből vettük át, mely eredetileg annyit tesz: "a barbárok gyökere". Az eurázsiai elterjedésű rebarbara nemzetség őshazája Ázsia, pontosabban Észak-Kína, Mongólia és Tibet magasan fekvő vidéke. Eurázsia mérsékelt és szubtrópusi területein egyaránt elterjedtek. Innen került Európába, ahol egyes fajainak gyökerét gyógynövényként használták.



A rebarbara termetes bokorrá növő, évelő növény. Föld alatti gyöktörzse nagy, 3-4 kg-os is lehet. 6-7 évig jól hajt, de akár 20 évig is elél. A gyöktörzsből kora tavasszal húsznál több hajtás nő, melyekből levél tőrózsa és magas, 120-150 cm-es magszál fejlődik. Hatalmas, szív alakú, zöld, fodros vagy hullámos szélű levelei és meghúsosodott pirosas levélnyelei teszik látványos kerti dísznövénnyé. Tőlevelei 40 cm-nél is nagyobbra nőnek, az értékes levélnyelek pedig 30-60 cm hosszúak, 3-6 cm szélesek, belső, egyenes szárrészük mélyvörös, domború felülete zöld, de vannak zöld levélnyelű és kívül-belül pirosas változatai is


Magyarországon, ahol a friss zöldségek és gyümölcsök között számos vetélytársa akad, legfőbb erénye, hogy már koratavasszal megjelenik, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, friss zöldség, aminosav-összetétele és -tartalma is hasznos. Jellegzetesen fanyar, savanykás ízét magas almasav-, ­citromsav- és oxálsav-tartalma határozza meg. 100 g rebarbara mindössze 16 kilókalóriát tartalmaz. A belőle készített ételek mégsem mondhatók soványnak, mivel viszonylag sok cukorral készülnek. Hasznos növényi rostokat, tartalmaz, továbbá értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat.
A vitaminok közül pedig bőségesen van benne A-, B1-, B2- és C-vitamin és niacin. Ásványi anyagai közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén benne.
A növény minden részében találhatók antrakinon-származékok és oxálsav, de főként gyöktörzsében és leveleiben. A kerti rebarbara gyöktörzsében öt százaléknyi antrakinon mutatható ki, de mindkét hatóanyagból jut a levélnyelekbe is. Itt azonban már kisebb, s ezért fogyasztható mennyiségben. Fontos antrakinonszármazékok az emodin, reumemodin-, aloéemodin- és reinglikozidok, diantron-glikozidok. Az antrakinonok hatására a széklet híg marad, ezért alkalmazzák hashajtónak, bélműködés-szabályzónak, étvágyjavítónak. Vizelethajtó, salaktalanító hatású, ezért tavaszi vitamin- és tisztítókúrák ideális eledele, de vigyázat; nagy dózisban bélnyálkahártya-irritációt, gyomor- és bélgörcsöket okozhat.



Gyógyászati célokra a növény föld alatti szervét, a gyökértörzsét használják.

Mi van benne?

A rebarbara gyökértörzs tartalmaz antrakinon glikozid keveréket (reumemodin-, aloéemodin- és reinglikozidok), diantron glikozidokat, cserzőanyagokat és flavonoidokat.


Mire jó?
A növény gyökértörzsét kis adagban étvágyjavítóként, valamint gyomor-bélhurut esetén alkalmazzák. Nagyobb mennyiségben kiváló hashajtó, de alkalmazzák különféle emésztési zavarok esetén is. Jó gyomorerősítő.
A rebarbara salaktalanít, tisztítja a vért. Különösen tavaszi, méregtelenítő és fogyókúrákhoz ajánlott. Általános erősítő hatása van, fokozza az epetermelést és serkenti vérképzést.
A fogak és fogíny védelmében is ajánlott a rebarbara használata. Összehúzó és fájdalomcsillapító hatása miatt alkoholos kivonatát külsőleg szájnyálkahártya- és fogínygyulladás esetén használják.
A növényből készített pép aranyérre is jótékony hatással van.



A gyógyszertárakban különböző rebarbarából készült termékek szerezhetők be: kapható szirup, por, tinktúra formájában.

Tea:
Csészénként fél teáskanálnyi felaprított rebarbara gyökértörzset felöntünk forrásban lévő vízzel, majd 10-15 perc múlvaleszűrjük. A hashajtó hatás kifejlődéséhez 8-12 óra szükséges.


Étkezési célra csak a meghúsosodott levélnyél alkalmas.
Fogyasztásánál is figyelembe kell venni egészségi hatásait: A rebarbarának két olyan összetevője van, ami miatt fogyasztása mértékkel és óvatossággal javasolható: a sóskasav (oxálsav) és az antrakinonok. Az antrakinon vegyületek főként a levelekben találhatók, ezért csak a szárakat együk meg, a leveles hajtásrészeket bőséges ráhagyással vágjuk le.


Mindkét vegyületre igaz, hogy minél idősebb a növény, annál több található benne belőlük. A pirosas szárúak kevesebb oxálsavat tartalmaznak, kellemesebb ízűek. A piros levélnyelűeknél a túl korán, megpirosodásuk előtt szedett hajtások fogyasztása szintén nem ajánlott, mert ezekben is túl sok oxálsav rejlik. Legjobb az épp megszíneződött hajtásokat leszedni.
Az oxálsav a kalciummal vízben oldhatatlan sót, kalcium-oxalátot képez, ezért csökkenti a bélből a kalciumfelszívódást. A vérbe már felszívódott oxálsav pedig csökkenti a vér kalciumszintjét, és vizeletkiválasztáskor a vesében, illetve a hólyagban követ képezve válhatnak ki a kalciumoxalát-kristályok. Ez azonban csak igen nagy mennyiségek fogyasztásakor vagy arra eleve hajlamosaknál jelenthet gondot. Oxálsavból napi 600 mg fölötti rendszeres fogyasztás már járhat következményekkel, de ennyi csaknem egy teljes kiló rebarbarában van. Fél év alatt 20 liter rebarbaralé megivásakor még messze nem tudtak ilyen káros hatást kimutatni. Minden esetre érdemes tejtermékekkel együtt fogyasztani, mert akkor a tej kalciumtartalmával lép reakcióba, s a szervezet kalicumtartalékait nem veszélyezteti, vesekőképződésre viszont hajlamosít.
Gyümölcshöz hasonlóan kompótnak, lekvárnak, szörpnek, ivólének, sőt bornak is használják tőlünk északabbra, ahol kevesebb gyümölcs érik be. Leginkább az almához hasonló, azt helyettesítő étek. Levélnyele meglehetősen rostos, ezért külső rétegét a spárgához hasonlóan mindig meg kell hámozni, majd célszerű 2-3 cm-es felvágni.

Cseranyagait bőrcserzésre használják. Leve biológiai növényvédőszernek alkalmazható a tetvek ellen.



Rebarbarás álom

Hozzávalók 12 szelethez: Az alaphoz: 12,5 dkg liszt, 4+6 dkg cukor, 2 dkg kókuszreszelék, 7,5 dkg vaj, 2 tojás, 7,5 dkg étkezési keményítő, 2-3 evőkanál eperlekvár
A krémhez: 80 dkg rebarbara, 1 citrom leve, 20 dkg cukor, 2 csomag (20 g) zselatin, 4 dl tejszín, 2 csomag vaníliás cukor, tejszínhab és 2 evőkanál vágott pisztácia a díszítéshez


Előkészítés: Kibélelünk sütőpapírral egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A lisztet 4 dkg cukorral, a kókuszreszelékkel és a vajjal összedolgozzuk. A tortaformába nyomkodjuk, és a sütőben kb. 10 percig sütjük. Közben a tojásokat habosra keverjük 2 evőkanál vízzel a maradék 6 dkg cukorral, és óvatosan belekeverjük a keményítőt. Az eperlekvárt a forró tésztalapra kenjük, rásimítjuk a tojáshabos masszát, és a sütőben további 10-12 percig sütjük. A krémhez a rebarbarát megtisztítjuk, megmossuk, kis darabokra vágjuk. A citromlével és a cukorral 5-10 perc alatt puhára pároljuk. Belekeverjük a zselatint, és hűlni hagyjuk. Amikor a rebarbarás massza elkezd kocsonyásodni, a tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és a rebarbarás masszába forgatjuk. A krémet a tortára simítjuk, és kb. 2 órára betesszük a hűtőbe. Tálaláskor a torta peremét tejszínhabrózsákkal díszítjük, és megszórjuk pisztáciával.

Rebarbaraleves pirított daragaluskával


Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg rebarbara, 1 citrom, 20 dkg cukor, 1 evőkanál búzakeményítő, 1 dl tejföl
A galuskához: 2 dl tej, 2 evőkanál búzadara, 3 evőkanál olaj
Előkészítés: A rebarbarát megtisztítjuk, megmossuk, húsát 2 cm-es darabokra vágjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.
Elkészítés: A rebarbarát egy liternyi vízzel felöntjük, a cukorral, a citrom levével és héjával ízesítve puhára főzzük. A búzakeményítőt elkeverjük a tejfölben, és besűrítjük vele a rebarbarát. Még egyszer átforraljuk, végül a tűzről levéve mixerrel pépesítjük. A galuskához a tejet felforraljuk, csipetnyi cukorral ízesítjük, majd folyamatos kevergetés mellet beleszórjuk a búzadarát, és sűrűre főzzük. Az olajat felforrósítjuk, a grízmasszából evőkanállal galuskákat szaggatunk, és a forró olajon megpirítjuk. A levest forrón a daragaluskával tálaljuk, de forró napokon behűtve is kitűnő.




Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
A Világmindenségben jelenleg uralkodó viszonyoknak köszönhetõen Neked most az alábbi bölcsesség jutott:

Gondolatok, írások

Fórum
Hanság

Írta: Nerion
szept 03 : 11:52

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:28

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:27

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
aug 30 : 14:27

Válasz: Pilis
Szuper :)
Írta: Nerion
jún 29 : 20:42

Válasz: Pilis
Wao! Szép kör :) Én holnap meg
Írta: Jocó
jún 29 : 14:25

Válasz: Pilis

Írta: Nerion
jún 24 : 20:02

Válasz: Zenebutik

Írta: Nerion
jún 20 : 21:38



Tagok kedvencei

Üdvözöllek vendég
Felhasználónév:

Jelszó:


Emlékezz rám

[ ]
[ ]

Holdfázis

Nappal és szürkület

Forrás:Magyar Csillagászati Egyesület


|