Vértes, Canon,

Látványos meteorvihar

by Nerion


2014máj 07
 Nincs    

Látványos meteorvihar, vagy nagy besülés Május 24-én egy olyan meteorrajjal találkozunk, amit eddig még nem láthattunk. A 209P/LINEAR üstökös törmelékeiből kialakult halmazt 2004-ben fedezte fel a Lincoln Földközeli Aszteroida Kutató projekt, és az idei év az első, amikor a Föld megfelelően helyezkedik el a bolygóközi találkához. Amennyiben a szakértők jóslatai beválnak, akár még a híres augusztusi perszeidáknál is látványosabb égi tűzijátékot kapunk.

A jelenség észleléséhez az észak-amerikaiak és a kanadaiak vannak a legkedvezőbb pozícióban, a meteorzápor, vagy akár meteorvihar csúcspontja 24-én szombaton, magyar idő szerint reggel 8 és 10 óra várható. Az üstökösből származó porszem méretű részecskék hiperszonikus sebességgel haladnak, amikor belépnek a légkörbe, hatalmas hőt generálva, ami egy jól látható csóvát, úgynevezett hullócsillagot eredményez. A mostani, "Camelopardalidáknak" nevezett meteorzáporról nehéz bármi biztosat mondani.

A gond az, hogy bár tudják, a Föld áthalad a 209P/LINEAR üstökös pályáján, ezt a pályát még a 19. században határozták meg, több mint 100 évvel az üstökös felfedezése előtt. A csillagászok nem tudják, hogy az üstökös már akkor is aktív volt-e - nem áll rendelkezésre semmilyen észlelési adat, vagy beszámoló. Ha nem volt aktív, akkor nagyon kevés port bocsátott ki az űrbe. "Nem tudjuk, mit csinált az üstökös az 1800-as években" - mondta Bill Cooke, a NASA Meteorit Környezeti Hivatalának vezetője. "Lehet hogy látványos meteorzáport kapunk - vagy teljesen befullad. A meteorokra az Északi Csillag közelében elhelyezkedő Camelopardalis, más néven a Zsiráf csillagkép irányából számítunk"

További információk http://sg.hu/cikkek/105157/camelopardalidak-latvanyos-meteorvihar-vagy-nagy-besules [Beküldte Nerion]

Ez a világ legveszélyesebb turista útvonala. Soha nem gondolnád hova vezet.

by Nerion


2014ápr 08
 Nincs    

http://www.erdekesseg.hu/veszelyes-utvonal/
[Beküldte Monik]

Ezekben a házakban te is laknál

by Nerion


2014ápr 03
 Nincs    

54013 Hazh

54014 Hazh2

54015 Hazh3

54016 Hazh4

54017 Hazh5

54018 Hazh6
[Beküldte Nerion]