Vértes, Canon,

Június 28-án mágneses viharra számíthatunk

by Nerion


2013jún 27
 Nincs    

Június 28. és 29. között geomágneses viharra számíthatunk a Földön.
Kiváltó oka a Napból kiinduló napszél, de a folyamat pontos lezajlása nem ismert.
A spaceweather.com szerint a napszél várhatóan 29-30.-án éri el a Földet. 
A koronalyukról június 25-én készített felvételeket a NASA napfigyelő műholdja. A korona csillagunk forró, külső rétege. Ahol a koronában a mágneses erővonalak nem kanyarodnak vissza csillaguk felé, hanem szabadon kinyúlnak a világűrbe, onnan sok töltött részecske szökik ki, intenzív áramlatokat létrehozva a napszélben.
A mostani nyílásból érkező napszél a jelek szerint eléri a Földet, mivel a koronalyuk szinte közvetlenül a bolygónkra néz. Rendkívül nagy sebességgel áramlik, akár a 400 kilométer/másodpercet is elérheti.
A geomágneses vihar az űridőjárás jelentős összetevője. A napszél nyomásának növekedésével a Föld mágneses tere a napszél érkezése felőli oldalon benyomódik, és a napszél nagyobb energiát ad át a földi magnetoszférának. Ez a plazmaáramlás növekedésével jár, amit a magnetoszférában lévő elektromos terek mozgatnak. Megnövekszik az elektromos áram értéke a magnetoszférában és az ionoszférában is.

Coronalhole Sdo Blank

Tovább olvasom

Film készült egy szupercelláról

by Nerion


2013jún 14
 Nincs    

[ligne][/ligne] Mike Olbinski természetfotós négy évig keresztül próbálkozott, mire sikerült elkészítenie a tökéletes felvételt egy örvénylő szupercelláról. A texasi Booker közelében filmre vett vihar a szupercellák között is különlegesen szépnek számít, a time lapse felvételek pedig jól megmutatják az ilyen viharok jellemzőit. A felvétel négy részből áll össze. A Canon 5D Mark II-es géppel készített képek első adagjának elkészítése után annyira esni kellett, hogy Olbinskiéknek fedezékbe kellett vonulniuk. A fotós írja is a videóhoz készített kommentárban, hogy tudja, délebbre kellett volna lenniük a viharhoz képest, de ahogy meglátta a felhőket, azonnal nekiállt a fényképezésnek, mert félt, hogy elszalasztja az alkalmat. „Az első részben érdemes megfigyelni, ahogy a lehulló esőt a vihar szinte azonnal vissza is szívja a körforgásba, lenyűgöző” – írja Olbinski.

Magyar Kócsagsiker

by Nerion


2013jún 14
 Nincs    

A tíz legjobb webkamera listájára felkerült a magyar kócsagok életét bemutató vértesi stream is. Nézd élőben a fiókák mindennapi életét. [ligne][/ligne]