Vértes, Canon,

Éjszakai videó a szentjánosbogarakról

by Nerion


2013szept 14
 Nincs    

Éjszakai videó a szentjánosbogarakról A Canon márciusban jelentette be kifejezetten gyenge megvilágításban történő videózáshoz kifejlesztett fullframe CMOS szenzorát. A japán gyártó ma sajtóközleményben adta hírül, hogy sikeresen videóztak segítségével éjszaka rajzó szentjánosbogarakat, ahol 0,01 luxnál is kevesebb fény volt. Ráadásul a felvételen nem csak a fényt kibocsátó rovarok látszanak, de az általuk megvilágított élőhely is.

Túra, bátraknak

by Nerion


2013szept 06
 Nincs    

Kínában magasodik a Hua Shan hegy, melynek legmagasabb pontja 2155 m tengerszint feletti magasságot is eléri. Itt található a világ egyik legveszélyesebb gyalogútja, mely egyszerű falécekből van összetákolva, a szó legkevésbé nemes értelmében, már ahol nem éppen a sziklába vésett kis platformok, vagy éppen a kőzetbe fúrt acélrudak helyettesítik azt. A kedves - és főként vakmerő - látogató befizeti a belépő díját (30 yuan), kap 2 hevedert, és mehet Isten segedelmével. Persze ettől így leírva még mindig nem kezd el izzadni a tenyerünk, úgyhogy következzenek a képek!

p2.jpg

p3.jpg

p4.jpg

p5.jpg

p6.jpg

p7.jpg

Tovább olvasom

Nyelvtannal az agyvérzés ellen

by Nerion


2013júl 26
 Nincs    

Szelesitocsik
Magyar kutatók egy csoportja rájött, hogyan lehet kiszűrni egy ötven év felett szinte mindenkit érintő, de általában jó ideig tünetmentes betegséget egy pofonegyszerű eljárás segítségével. A nyaki verőérszűkület veszélyes dolog, de a beszédkészségben beálló mérhető romlás jól jelzi, ha valakinek további kivizsgálásra van szüksége.

A most közzétett vizsgálat a lehető legegyszerűbb. A betegeknek szavakat mondanak, és nekik a tárgyas esetet, a többes számú alakot, illetve ezek kombinációját kell visszamondaniuk. Egy egyszerű példán keresztül tehát a kutya szóra a kutyát, kutyák, kutyákat választ várjuk. A harminc kérdésből egy egészséges felnőtt ember általában egyet vagy egyet sem hibáz el – azoknak viszont, akiknek a beszűkült nyaki ereik már nem szállítanak elég tápanyagot az agy megfelelő területeire, sokszor a legegyszerűbb példák is problémát okoznak, a kivételes vagy bonyolultabb esetekről nem is beszélve.


Tovább olvasom